Організація харчування
Діти — наше майбутнє! Від здоров’я наших дітей сьогодні залежить здоров’я усієї нації в майбутньому. А здоров’я дітей не в останню чергу залежить від їх харчування.
ЗМІНИ У ХАРЧУВАННІ !!!
Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку Затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р № 305
Зазначений Порядок розроблено з метою врегулювання організації харчування здобувачів освіти / дітей у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення з урахуванням принципів здорового харчування та приведення енергетичної цінності раціону, структури харчування у відповідність до норм фізіологічних потреб населення в основних харчових речовинах і енергії; враховуючи рекомендації ВООЗ щодо споживання жирів, цукру, солі.
Зміни стосуються наступного: зменшено норму цукру на добу з 45 г до 25 г, а для дітей віком від 1 – 4 років додавання цукру у страви не дозволяється. Вдвічі зменшилась норма споживання хлібу (було 120 г на добу – стало 60 г). Картоплю дозволено вживати в їжу лише 2 рази на тиждень.
Норми молочних продуктів залишаються на попередньому рівні, але зменшується споживання масла вершкового (від 21 г на добу до 4,5 г).
У Порядку рекомендовано вживання яловичини двічі на тиждень, а м’ясо птиці – 6 разів на тиждень.
Урізноманітнюється меню за рахунок включення страв із злакових, бобових та макаронних виробів з твердих сортів пшениці.
Збільшено споживання фруктів та ягід. Так, норма була 45 г на добу стала – 120 г.
Сік фруктовий або овочевий дозволено вживати в їжу під час сніданку або вечері обов’язково без додавання цукру та підсолоджувачів.